تاریخچه OpenStack
پروژه OpenStack از سال ۲۰۱۰ بوسیله سازمان تحقیقات فضایی NASA به عنوان پروژهیIaaS و شرکت خدمات دیتاسنتر Rackspace آغاز شد و تا به امروز و با گذشت 50 سال از توسعه این بستر رایانش ابری، به عنوان محبوبترین پروژه متن باز یا Open Source از لحاظ مشارکتکنندگان و میزان توسعه در این مدت کوتاه شناخته شده است.
OpenStack چیست
OpenStack بستر نرمافزاری است که به سرورهای مجازی اجازه میدهد تا همانند یک ابر بصورت تکه تکه به یکدیگر متصل شوند، اما مهمترین چیزی که در مورد نرم افزار OpenStack حائز اهمیت است، این است که این نرمافزار Open source یا متن باز بوده و این اجازه را میدهد تا هر کسی برای انطباق نرمافزار با نیازهای خود بتواند آن را تغییر و توسعه دهد. این بستر به عنوان یک زیرساخت سرویس مورد استفاده قرار میگیرد تا حدی که این پلتفرم میتواند به سادگی اجزاء جدیدی از ابر را روی بستر سرورها پیادهسازی کند. این پروژه به واسطه متن باز بودن تاکنون توسط بسیاری از شرکتهای فعال در زمینه توسعه نرمافزارهای متنباز مورد استقبال قرار گرفته و در توسعه آن مشارکت فعال داشته و آن را در کنار محصولات خود به عنوان راهکار رایانش ابری به مشتریانشان عرضه میکنند.
شرکتهایی مثل Red Hat و Canonical از جمله شرکتهای Open Source هستند که حضوری فعال در زمینه توسعه نرم افزار OpenStack دارند بطوریکه در سال ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ شرکت Red Hat به عنوان بیشترین مشارکت در توسعه OpenStack ، سیستمعاملش یعنی Ubuntu را به عنوان سیستمعامل مرجع و رفرنس برای توسعه و پیادهسازی پروژههای گسترده و Enterprise از سوی بنیاد OpenStack قرارگرفت. OpenStack یک پلتفرم منبع باز پردازش ابری است که توسعهدهندگان آن را بصورت جهانی منتشر کرده و به سادگی قابل دریافت است.
در واقع سیستم OpenStack یک مجموعه از نرمافزارهای ابری است که توانایی اجرا بر روی سیستمهای عادی را دارد. این سیستم برای اجرا به سختافزار خاص یا پیشنیاز نرمافزاری خاصی ندارد و میتواند به خوبی با محصولات دیگر هماهنگ شود و از کارایی بسیار مناسبی هم برخوردار است. به عبارت دیگر میتوان گفت این محصول میتواند به عنوان زیرساخت یک سازمان استفاده شود.
مزایای OpenStack :
1. در OpenStack شما میتوانید منابع تمام سخت افزار های موجود را بصورت یکپارچه مانیتور کنید
2. در OpenStack تمامی لاگ های موجود در سخت افزار ها بصورت یکپارچه نمایش داده میشود
3. سیستم OpenStack شامل بخش کلاینت بوده و کاربر میتواند با ورود به بخش خود اقدامات زیر را انجام دهد:
• خروجی کنسول سرویس
• مانیتور مصرف منابع سرویس
• مشاهده لاگ فعالیت های صورت گرفته
• تغییر و نصب سیستم عامل بصورت خودکار
4.امکان انتقال سرور مجازی از یک سرور به سرور دیگر
5.اشتراک گذاری منابع در چندین سرور مختلف بصورت یکپارچه بر روی یک سرویس
6. OpenStack اوپن سورس بوده که کدهای این پلتفرم قابل تغییر بوده و میتوانید برا اساس نیازهای خود در پروژه کد ها را تغییر دهید
7. پلتفرم OpenStack از پروتکل های متعددی جهت اتصال به منابع ذخیره سازی و شبکه استفاده میکند.
8.OpenStack این امکان را میدهد تا تمامی منابع خود را بصورت کامل مدیریت کنید.
9.قابلیت اضافی کردن منابع را جهت استفاده در محیط مجازی به سادگی فراهم میکند.
10.پلتفرم OpenStack توسط جامعه بزرگی از برنامه نویسان در حال توسعه میباشد که در صورت وجود آسیب پذیری و یا مشکلات دیگر (باگ نرم افزاری) در پلتفرم به سرعت میتواند رفع شود
معایب OpenStack
1 .پیچیدگی: نصب، پیکربندی، و مدیریت OpenStack معمولاً پیچیده است و نیاز به دانش تخصصی در زمینه مجازیسازی و مدیریت مراکز داده دارد. برای کاربران مبتدی، ممکن است این پیچیدگی مشکلساز باشد.
2 .هزینههای راه اندازی : با توجه به اینکه OpenStack متنباز است، هزینه هایی از قبیل راه اندازی,پشتیبانی و مدیریت (توسط نیروهای متخصص این حوزه) را نیز دارد.
3 .تطابق با سختافزار: برای استفاده بهینه از OpenStack، سیستمهای سختافزاری معمولاً نیاز به تنظیمات خاصی دارند. این ممکن است به تنظیم و تجهیز سختافزاری اضافی منجر شود.
4 .استفاده محدود در سازمانهای کوچک: OpenStack معمولاً برای سازمانهای بزرگ و پیچیده مناسبتر است و در سازمانهای کوچک ممکن است از لحاظ نیاز و هزینه مناسب نباشد.
با توجه به مزایا و معایب مذکور، انتخاب OpenStack بستگی به نیازها، توانمندیها، و منابع موجود در سازمان شما دارد. این پلتفرم معمولاً برای سازمانهایی که به دنبال Performance و کنترل دقیق منابع هستند میتواند مفید باشد.
امکان مهاجرت از VMware به OpenStack :
امکان مهاجرت از محصولات VMware به محصولات OpenStack وجود دارد، اما باید توجه داشت که این فرآیند پیچیده و زمانبر میباشد و نیاز به برنامهریزی دقیق و توانمندیهای فنی بالایی است. در ادامه فرآیند چگونگی مهاجرت از VMware به OpenStack ذکر شده است:
تبدیل ماشینهای مجازی: اگر شما از VMware استفاده میکنید و میخواهید به OpenStack مهاجرت کنید، ابتدا باید ماشینهای مجازی VMware خود را به یک فرمت قابل استفاده در OpenStack تبدیل کنید. این ممکن است با استفاده از ابزارها و راهحلهای تبدیل مختلفی انجام شود.